PARACETAMOL ATB 125 mg x 6 SUPOZ. 125mg ANTIBIOTICE S A
Descriere
Compozitie:
Un supozitor contine paracetamol 125 mg si excipient grasime solida.
Indicatii:
Tratamentul simptomatic la copii al starilor febrile si al durerilor usoare si moderate.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la paracetamol sau la oricare dintre excipientii produsului.
Insuficienta hepatocelulara.
Deficit de glocozo-6-fosfodehidrogenaza.
Mod de administrare:
-sugarii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni; 125 mg la nevoie (1 supozitor Paracetamol 125 mg), fara a se depasi 3 supozitoare pe zi;
copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani: 125 mg ( 1 supozitor Paracetamol 125 mg ) de 3-4 ori pe zi.
Dozele maxime recomandate nu trebuie sa depaseasca 80 mg/kg pe zi la copii cu greutatea peste 37 kg.
In caz de insuficienta renala cu clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min, intervalul intre doua doze trebuie sa fie de cel putin 8 ore.
Daca, sub tratament cu paracetamol, durerea se reduce in 5 zile, febra nu se remite sau reapare in 3 zile, sau faringita severa persista si nu se amelioreaza in cel mult 2 zile (fiind insotita sau urmata de febra, cefalee, eruptii cutanate, greata si varsaturi), se impune reevaluarea diagnosticului si a tratamentului.
Reactii adverse:
Pot sa apara rar reactii alergice (rash cutanat, parestezii sau prurit), trombocitopenie (in general asimptomatica, rar sangerari sau hematoame, scaune negre si moi, sange in urina si fecale, pete rosi pe tegumente), agranulocitoza (faringita si febra, neasteptat), dermatita, hepatita (icter conjunctival sau tegumentar), colica renala (algie lombara puternica aparuta brusc), insuficienta renala (oligoanurie), piurie sterila.
La doze mari si tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica (nefropatie caracteristica analgezicelor), in special la persoane cu afectarea preexistenta a rinichiului.
Pot sa apara iritatii rectale si anale.
Precautii:
Pentru a avita riscul de supradozaj, se recomanda verificarea absentei paracetamolului in compozitia altor medicamente utilizate concomitent.
In caz de diaree, se recomnda utilizarea altor forme farmaceutice.
Interactiuni:
Medicamentele inductoare enzimatice si cele hepatotoxice cresc riscul afectiunii hepatice in cazul tratamentului prelungit cu doze mari de paracetamol.
Tratamentul cronic cu barbiturice sau primidona reduce efectul paracetamolului.
Dozele mari de paracetamol cresc efectul anticoagulantelor cumarinice probabil prin reducerea sintezei hepatice de profactori ai coagularii; in cazul administrarii dozelor mari de paracetamol pe perioade lungi este necesara monitorizarea timpului de protrombina.
Asocierea paracetamolului cu salicilati sau antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung si la doze mari creste riscul de nefropatie, necroza papilara renala, cancer renal si vezica urinara. Asocierea paracetamol - salicilati trebuie administrata pe termen scurt; diflunisalul creste cu 50 % concentratia plasmatica a paracetamolului si mareste astfel riscul hepatotoxicitatii acestuia.
Pot sa apara valori fals scazute ale testului pentru glicemia prin metoda oxidaze/peroxidaze, o crestere falsa a valorilor acidului uric seric determinat prin testul fosfotungstic.
Cresterile bilirubinei serice, ale timpului de protrombina si ale activitatii lactatdehidrogenazei si transaminazelor serice evidentiaza afectarea toxica hepatica si apar in special la doze mai mari.
Atentionari speciale:
Supradozaj:
Cazuri de supradozaj au fost semnalate in general la preparatele pentru administrare pe cale orala. In caz de supradozaj trebuie sa va adresati imediat medicului.
Pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Caracteristici
Data expirarii | 2025-09-30 |
Opinii
Pareri PARACETAMOL ATB 125 mg x 6 SUPOZ. 125mg ANTIBIOTICE S A
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.