ELLAONE 30mg x 1 COMPR. 30mg LAB HRA PHARMA
Descriere
Indicații
Contracepţie de urgenţă în interval de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Dozaj
Doze
Acest tratament constă într-un comprimat cu administrare orală, ce se va administra cât mai repede cu putinţă, dar nu mai târziu de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate.
Comprimatul poate fi administrat în orice moment al ciclului menstrual.
Dacă în decurs de 3 ore de la administrarea comprimatului pacienta vomită, se va administra un nou
comprimat.
Dacă menstruaţia pacientei întârzie sau în caz de simptome de sarcină, prezenţa sarcinii trebuie exclusă înainte de a administra comprimatul.Grupe speciale de pacienţi
Insuficienţă renală
Nu este necesară ajustarea dozei.
Insuficienţă hepatică
În absenţa studiilor specifice, nu se pot face alte recomandări în privinţa dozajului ulipristal acetat.
Insuficienţă hepatică severă
În absenţa studiilor specifice, ulipristal acetat nu este recomandat.
Copii şi adolescenţi
Ulipristal acetat nu prezintă utilizare relevantă la copii de vârstă prepubertară în indicaţia contracepţie de urgenţă.
Adolescente:
Ulipristal acetat pentru contracepție de urgență este adecvat pentru orice femeie aflată la vârsta fertilă, inclusiv adolescente. Nu s-au demonstrat diferenţe în materie de siguranţă sau eficacitate în comparaţie cu femeile adulte cu vârsta de 18 ani şi peste (vezi pct. 5.1).Mod de administrare
Orală.
Acest comprimat poate fi administrat cu sau fără alimente.
Contraindicații
Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.
Atenționări
ellaOne este doar pentru uz ocazional. În niciun caz nu trebuie să înlocuiască o metodă contraceptivă cu utilizare regulată. În orice caz, femeile trebuie sfătuite să adopte o metodă de contracepţie cu utilizare regulată.
Ulipristal acetat nu este destinat utilizării în timpul sarcinii şi nu trebuie luat de nicio femeie cu sarcină suspectată sau confirmată. Cu toate acestea, el nu întrerupe o sarcină existentă (vezi pct. 4.6)ellaOne nu elimină riscul unei sarcini în toate situaţiile.
În cazul în care următoarea menstruaţie întârzie cu mai mult de 7 zile, dacă menstruaţia are un caracter anormal sau dacă există simptome care să sugereze o sarcină sau în cazul în care există dubii, trebuie efectuat un test de sarcină. Ca în cazul oricărei sarcini, trebuie avută în vedere posibilitatea apariţiei unei sarcini ectopice. Este important de ştiut că apariţia sângerărilor uterine nu exclude sarcina ectopică. Femeile care rămân gravide după administrarea ulipristal acetat trebuie să îşi contacteze medicul (vezi pct. 4.6).
Ulipristal acetat inhibă sau amână ovulaţia (vezi pct. 5.1). Dacă ovulaţia s-a produs deja, acesta nu mai este eficace. Momentul ovulaţiei nu poate fi anticipat şi, prin urmare, comprimatul trebuie administrat cât mai curând posibil după actul sexual neprotejat.
Nu există date referitoare la eficacitatea ulipristal acetat atunci când se administrează la mai mult de 120 de ore (5 zile) după actul sexual neprotejat.
Date limitate şi neconcludente sugerează că ar putea exista o eficacitate redusă a ellaOne în cazul unei greutăţi corporale mai mari sau al unui indice de masă corporală (IMC) mai mare (vezi pct. 5.1). La toate femeile, contracepţia de urgenţă trebuie luată la cât mai scurt timp după actul sexual neprotejat, indiferent de greutatea corporală sau de valoarea IMC a femeii.
După administrarea comprimatului, este posibil ca menstruaţia să înceapă uneori cu câteva zile mai devreme sau mai târziu decât data aşteptată. La aproximativ 7% dintre femei, menstruaţia a început cu mai mult de 7 zile înainte de data aşteptată. În aproximativ 18,5% dintre cazuri, s-a înregistrat o întârziere de mai mult de 7 zile, iar în 4% dintre cazuri, întârzierea a fost de mai mult de 20 de zile.
Utilizarea concomitentă cu ulipristal acetat a contracepţiei de urgenţă care conţine levonorgestrel nu
este recomandată (vezi pct. 4.5). Contracepţie după administrarea ellaOne
Ulipristal acetat este un contraceptiv de urgenţă care reduce riscul apariţiei unei sarcini după un act sexual neprotejat, dar care nu conferă protecţie contraceptivă pentru contacte sexuale ulterioare. Prin urmare, după utilizarea contracepţiei de urgenţă, pacientele trebuie sfătuite să utilizeze o metodă sigură de tip barieră până la următoarea menstruaţie.
Deşi administrarea ulipristal acetat pentru contracepție de urgență nu contraindică utilizarea în continuare a contracepţiei hormonale uzuale, ellaOne poate reduce acţiunea contraceptivă a acesteia (vezi pct. 4.5). Prin urmare, dacă o pacientă doreşte să înceapă sau să continue utilizarea contracepţiei hormonale, poate face acest lucru după administrarea ellaOne, însă trebuie sfătuită să utilizeze o metodă sigură de tip barieră până la următoarea menstruaţie.Grupe specifice de pacienţi
Utilizarea concomitentă a ellaOne cu inductori ai izoenzimei CYP3A4 nu este recomandată din cauza interacţiunii (de exemplu, barbiturice (inclusiv primidonă și fenobarbital), fenitoină, fosfenitoină, carbamazepină, oxcarbazepină, medicamente pe bază de plante care conţin Hypericum perforatum (sunătoare), rifampicină, rifabutină, griseofulvină, efavirenz, nevirapină și utilizarea îndelungată de ritonavir).
Utilizarea la femei cu astm sever tratate cu glucocorticoizi orali nu este recomandată.
Acest medicament conţine lactoză. Pacientele cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Interacțiuni
Potenţialul altor medicamente de a influenţa acţiunea ulipristal acetat
Ulipristal acetat este metabolizat in vitro pe calea CYP3A4.
Inductori ai izoenzimei CYP3A4
Rezultatele in vivo arată că administrarea de ulipristal acetat cu un inductor puternic al izoenzimei CYP3A4, cum este rifampicina, scade pronunţat valorile Cmax şi ASC ale ulipristal acetat cu 90% sau mai mult şi reduce timpul de înjumătăţire al ulipristal acetat de 2,2 ori, corespunzând unei reduceri de aproximativ 10 ori a expunerii la ulipristal acetat. Utilizarea concomitentă a ellaOne cu inductori ai izoenzimei CYP3A4 (de exemplu, barbiturice
(inclusiv primidonă și fenobarbital), fenitoină, fosfenitoină, carbamazepină, oxcarbazepină, medicamente pe bază de plante care conţin Hypericum perforatum (sunătoare), rifampicină, rifabutină, griseofulvină, efavirenz și nevirapină) reduce, aşadar, concentraţiile plasmatice ale ulipristal acetat şi poate duce la o eficacitate scăzută a ellaOne. Pentru femeile care au utilizat medicamente cu efect inductor asupra enzimelor hepatice în ultimele 4 săptămâni, nu este recomandat ellaOne (vezi pct. 4.4) și trebuie luată în considerare utilizarea unei metode contraceptive de urgență non-hormonale (adică un dispozitiv intrauterin cu Cupru [DIU-Cu]).
Inhibitori ai izoenzimei CYP3A4
Rezultatele in vivo arată că administrarea de ulipristal acetat cu un inhibitor puternic şi unul moderat al izoenzimei CYP3A4 a crescut valorile Cmax şi ASC ale ulipristal acetat de maxim 2 şi, respectiv, 5,9 ori. Este puţin probabil ca efectele inhibitorilor izoenzimei CYP3A4 să prezinte consecinţe clinice.
Inhibitorul CYP3A4 ritonavir poate avea, de asemenea, un efect inductor asupra CYP3A4 atunci când ritonavir se utilizează o perioadă mai lungă de timp. În astfel de cazuri, ritonavir
ar putea reduce concentraţiile plasmatice de ulipristal acetat. Prin urmare, nu este recomandată utilizarea concomitentă (vezi pct. 4.4). Inducţia enzimatică dispare treptat şi efectele asupra concentraţiei plasmatice de ulipristal acetat se pot înregistra chiar dacă pacienta nu a mai utilizat substanţe inductoare în ultimele 4 săptămâni.
Medicamente care afectează pH-ul gastric
Administrarea de ulipristal acetat (comprimat de 10 mg) concomitent cu inhibitorul pompei de protoni esomeprazol (20 mg zilnic timp de 6 zile) a dus la o valoare Cmax medie cu aproximativ 65% mai scăzută, la un Tmax întârziat (de la o valoare medie de 0,75 ore la 1,0 ore) şi la o valoare a ASC medie cu 13% mai ridicată. Relevanţa clinică a acestei interacţiuni pentru administrarea în doză unică a ulipristal acetat ca metodă contraceptivă de urgenţă nu este cunoscută.Potenţialul ulipristal acetat de a influenţa acţiunea altor medicamente
Contraceptive hormonale
Deoarece ulipristal acetatul are afinitate mare pentru receptorii de progesteron, poate afecta acţiunea medicamentelor care conţin progestogen:
Poate fi redusă acţiunea contraceptivelor hormonale combinate şi a celor care conţin doar progestogen.
Utilizarea concomitentă a ulipristal acetat şi a contraceptivelor de urgenţă care conţin levonorgestrel nu este recomandată (vezi pct. 4.4).
Datele in vitro indică faptul că ulipristal acetat şi metabolitul său activ nu inhibă semnificativ izoenzimele CYP1A2, 2A6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 şi 3A4 la concentraţii clinic relevante. În urma administrării unei doze unice, este puţin probabilă inducerea activităţii izoenzimelor CYP1A2 şi CYP3A4 de către ulipristal acetat sau metabolitul său activ. Astfel, administrarea de ulipristal acetat este puţin probabil să modifice clearance-ul medicamentelor care sunt metabolizate pe calea acestor izoenzime.
Substraturi ale glicoproteinei P (P-gp)
Datele in vitro indică faptul că ulipristal acetat poate fi un inhibitor al P-gp la concentraţii clinic relevante. Rezultatele in vivo cu substratul P-gp fexofenadina au fost neconcludente. Este puţin probabil ca efectele substraturilor P-gp să prezinte consecinţe clinice.
Sarcina
Sarcina
ellaOne nu este destinat utilizării în timpul sarcinii şi nu trebuie luat de nicio femeie cu sarcină suspectată sau confirmată (vezi pct. 4.2).
Ulipristal acetat nu întrerupe o sarcină existentă.
Sarcina poate apărea ocazional după administrarea ulipristal acetat. Deşi nu a fost observat potenţial teratogen, datele obţinute la animale sunt insuficiente în ceea ce priveşte toxicitatea asupra funcţiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Date limitate la om privind expunerea sarcinii la ellaOne nu sugerează vreun motiv de îngrijorare legat de siguranţă. Cu toate acestea, este important ca orice sarcină a unei paciente care a luat ellaOne să fie raportată la www.hra-pregnancy-registry.com. Scopul acestui registru bazat pe web este de a colecta informaţii referitoare la siguranţă de la femei care au luat ellaOne în timpul sarcinii sau care rămân gravide după administrarea ellaOne. Toate datele colectate de la paciente vor rămâne anonime.Alăptarea
Ulipristal acetat se elimină în laptele matern la om (vezi pct. 5.2). Efectul asupra nou- născuţilor/sugarilor nu a fost studiat. Nu poate fi exclus un risc la care poate fi expus copilul alăptat la sân. După administrarea ulipristal acetat pentru contracepție de urgență, alăptarea nu este
recomandată timp de o săptămână. În această perioadă, se recomandă pomparea şi aruncarea laptelui matern pentru a stimula lactaţia.Fertilitatea
O revenire rapidă a fertilităţii este probabilă în urma tratamentului cu ulipristal acetat pentru contracepţia de urgenţă. Femeile trebuie sfătuite să utilizeze o metodă sigură de tip barieră pentru toate contactele sexuale ulterioare până la următoarea menstruaţie.
Condus auto
Ulipristal acetat are influenţă mică sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje: după administrarea ellaOne o stare de ameţeală uşoară până la moderată este frecventă, somnolenţa şi vederea înceţoşată sunt reacţii mai puţin frecvente, iar afectarea atenţiei a fost raportată rar. Pacienta trebuie informată să nu conducă vehicule şi să nu folosească utilaje dacă prezintă astfel de simptome (vezi pct. 4.8).
Reacții adverse
Rezumatul profilului de siguranţă
Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate au fost cefaleea, greaţa, durerile abdominale şi dismenoreea.
Siguranţa ulipristal acetat a fost evaluată la 4718 de femei în cadrul programului de dezvoltare clinică. Lista tabelară a reacţiilor adverse
Reacţiile adverse raportate în programul de fază III, care a inclus 2637 de femei, sunt prezentate în tabelul de mai jos.
Simptome care pot fi, de asemenea, asociate cu o sarcină nediagnosticată (sau complicaţii asociate)
Adolescente: profilul de siguranţă observat la femei cu vârsta sub 18 ani în cadrul studiilor şi ulterior punerii pe piaţă este similar cu profilul de siguranţă observat la femei adulte în timpul programului de fază III (vezi pct. 4.2).
Experienţă ulterioară punerii pe piaţă: reacţiile adverse raportate spontan în cadrul experienţei ulterioare punerii pe piaţă au fost similare ca natură şi frecvenţă cu profilul de siguranţă descris în
timpul programului de fază III. Descrierea reacţiilor adverse selectate
Majoritatea femeilor (74,6%) din cadrul studiilor de fază III au avut următoarea menstruaţie la data aşteptată sau în interval de ± 7 zile, în timp ce 6,8% au avut menstruaţia cu mai mult de 7 zile mai devreme decât data aşteptată şi 18,5% au avut întârziere de mai mult de 7 zile faţă de data aşteptată a menstruaţiei. Întârzierea a fost de mai mult de 20 de zile la 4% dintre femei.
Un număr mic de femei (8,7%) au raportat sângerări intermenstruale care au durat în medie 2,4 zile. În majoritatea cazurilor (88,2%) acestea au fost raportate sub formă de pete. Dintre femeile cărora li s-a administrat ellaOne în cadrul studiilor de fază III, doar 5 (0,4%) au raportat sângerare menstruală puternică.
În studiile de fază III, 82 de femei au fost incluse într-un studiu mai mult de o dată şi, prin urmare, li s-a administrat mai mult de o doză de ellaOne (73 dintre femei s-au înrolat de două ori şi 9 femei de trei ori). Nu au existat diferenţe referitoare la siguranţă între acestea în ceea ce priveşte incidenţa şi severitatea reacţiilor adverse, modificări ale volumului şi duratei menstrei sau incidenţa sângerărilor intermenstruale.Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Este importantă raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, astfel cum este menţionat în Anexa V.
Supradozaj
Experienţa în ceea ce priveşte supradozajul cu ulipristal acetat este limitată. Doze unice de până la 200 mg au fost utilizate la femei fără niciun motiv de îngrijorare legat de siguranţă. Aceste doze mari au fost bine tolerate; totuşi, aceste femei au avut un ciclu menstrual mai scurt (sângerarea uterină s-a produs cu 2-3 zile mai devreme decât ar fi fost de aşteptat), iar la unele femei durata sângerării a fost prelungită, deşi nu în cantităţi excesive (spotting sau sângerare uşoară). Nu există antidoturi, iar tratamentul ulterior trebuie să fie simptomatic.
Proprietăți farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: Hormoni sexuali şi modulatori ai sistemului genital, contraceptive de urgenţă, codul ATC: G03AD02.
Ulipristal acetat este un modulator selectiv al receptorilor pentru progesteron, obţinut prin sinteză, activ pe cale orală, care acţionează prin legarea cu afinitate mare de receptorul uman pentru progesteron. Atunci când se utilizează pentru contracepţia de urgenţă, mecanismul de acţiune se consideră a fi inhibarea sau întârzierea ovulaţiei prin supresia creşterii bruşte a hormonului luteinizant (LH). Datele farmacodinamice arată că şi în cazul administrării imediat înainte de data aşteptată a ovulaţiei (când LH a început deja să crească), ulipristal acetat este capabil să amâne ruptura foliculară timp de cel puţin 5 zile în 78,6% din cazuri (p<0,005 faţă de levonorgestrel şi faţă de placebo)
1: Brache et al, Contraception 2013
§: definită ca prezenţa foliculului dominant nerupt la cinci zile după tratamentul în faza foliculară târzie
*: în comparaţie cu levonorgestrel NS: nesemnificativ statistic
†: în comparaţie cu placebo
Ulipristal acetat are, de asemenea, afinitate ridicată faţă de receptorii pentru glucorticoizi şi in vivo, la animale, s-au observat efecte antiglucocorticoide. Cu toate acestea, la om nu s-au observat astfel de efecte, chiar şi după administrare repetată în doze zilnice de 10 mg. Are afinitate minimă pentru receptorii androgenici şi nu are afinitate pentru receptorii estrogenici sau mineralocorticoizi umani.
Rezultatele din două studii controlate randomizate independente (vezi Tabel) femei care s-au prezentat pentru contracepţie de urgenţă între 0 şi 72 de ore de la contactul sexual neprotejat sau ineficienţa măsurii contraceptive au demonstrat că eficacitatea ulipristal acetat nu este inferioară celei
a levonorgestrelului. La combinarea datelor celor două studii prin meta-analiză, riscul sarcinii în cazul ulipristal acetat era semnificativ redus faţă de riscul sarcinii în cazul levonorgestrel (p = 0,046)
Proprietăți farmacocinetice
Absorbţie
După administrarea orală a unei doze unice de 30 mg, ulipristal acetat este absorbit rapid, cu o concentraţie plasmatică maximă de 176 ± 89 ng/ml după aproximativ 1 oră (0,5–2,0 ore) după administrare şi cu o ASC0-∞ de 556 ± 260 ng•oră/ml.
Administrarea de ulipristal acetat împreună cu un mic dejun bogat în lipide a determinat scăderea cu aproximativ 45% a Cmax, întârzierea Tmax (de la o valoare mediană de 0,75 ore la 3 ore) şi o creştere cu 25% a mediei ASC0-∞ în comparaţie cu administrarea în condiţii de repaus alimentar. Rezultate similare au fost obţinute pentru metabolitul activ mono-demetilat.Distribuţie
Ulipristal acetat este legat în proporţie mare (> 98%) de proteinele plasmatice, inclusiv albumină, alfa-l-acid glicoproteină şi lipoproteina cu densitate mare.
Ulipristal acetat este un compus lipofil şi se distribuie în laptele matern la om, cu o eliminare zilnică medie de 13,35 µg [0-24 de ore], 2,16 µg [24-48 de ore], 1,06 µg [48-72 de ore], 0,58 µg [72-96 de ore] şi 0,31 µg [96-120 de ore].
Datele in vitro indică faptul că ulipristal acetat ar putea fi un inhibitor al transportorilor BCRP (Breast Cancer Resistance Protein, proteina rezistentă la cancerul mamar) la nivel intestinal. Este puţin probabil ca efectele ulipristal acetat asupra BCRP să prezinte consecinţe clinice.
Ulipristal acetat nu este un substrat nici pentru OATP1B1, nici pentru OATP1B3. Metabolizare/eliminare
Ulipristal acetat este metabolizat extensiv la metaboliţi mono-demetilat, di-demetilat şi hidroxilaţi. Metabolitul mono-demetilat este activ din punct de vedere farmacologic. Datele in vitro indică că metabolizarea este mediată predominant de către izoenzima CYP3A4 şi, într-o mai mică măsură, de către izoenzimele CYP1A2 şi CYP2A6 . Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare a ulipristal acetat după administrarea unei doze unice de 30 mg este estimat la 32,4 ± 6,3 ore, cu o medie a clearance-ului oral (CL/F) de 76,8 ± 64,0 l/oră.Grupe speciale de pacienţi
Nu s-au realizat studii farmacocinetice cu acetat de ulipristal la femei cu insuficienţă renală sau hepatică.Date preclinice de siguranţă
Datele non-clinice nu au evidenţiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor convenţionale farmacologice privind evaluarea siguranţei, toxicitate după doze repetate sau genotoxicitate. Cele mai multe constatări din studiile de toxicitate generală au fost legate de mecanismul de acţiune ca modulator al receptorilor pentru progesteron şi glucocorticoizi, cu activitate antiprogesteronică observată la expunere similară cu cea obţinută în cazul dozelor terapeutice.
Informaţiile din studii de toxicitate asupra funcţiei de reproducere sunt limitate ca urmare a absenţei măsurării expunerii în aceste studii. Ulipristal acetat are efect embrioletal la şobolan, iepure (la doze repetate mai mari de 1 mg/kg) şi la maimuţe. La aceste doze repetate, siguranţa pentru embrionul uman este necunoscut. La doze suficient de mici pentru a permite menţinerea gestaţiei la speciile animale, nu s-au observat efecte teratogene.
Studiile de carcinogenitate (la şobolan şi şoarece) au demonstrat că ulipristal acetat nu este
cancerigen.
Opinii
Pareri ELLAONE 30mg x 1 COMPR. 30mg LAB HRA PHARMA
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.